Турският президент Реджеп Ердоган коментира пред СиЕнЕн в интервю, публикувано в петък,

...
Турският президент Реджеп Ердоган коментира пред СиЕнЕн в интервю, публикувано в петък,
Коментари Харесай

Ердоган: Имам специални отношения с Путин

Турският президент Реджеп Ердоган коментира пред СиЕнЕн в изявление, оповестено в петък, че страната му споделя " специфични връзки " с съветския президент Владимир Путин.

Критикувайки " небалансирания " метод на западните страни към Москва, той изясни, че Анкара е разрешила разширението на Черноморската зърнена инициатива поради " специфичните си връзки с президента Путин ".

Ердоган акцентира, че Турция е постигнала тази цел, като е имала поради освен ползите на Изтока и Запада, само че и на африканските народи, които са претендирали договорката да бъде реализирана.

Той добави, че страната му не е " обвързана от глобите на Запада " против Русия, а е " мощна страна ", която има " позитивни връзки " с Москва.

Президентът, който отива на втори тур на изборите на 28 май, също означи, че ще продължи да си сътрудничи с актуалните и бъдещите водачи на Вашингтон.

Реджеп Тайип Ердоган ♥ Владимир Путин, написа " Политико ".

Турция ще се опълчи на натиска от Запада и ще продължи да укрепва политическите и икономическите връзки с Москва макар пълномащабното си навлизане в Украйна, настоя президентът на страната седмица преди да се изправи пред гласоподавателите в под напрежение балотаж на избори.

" Русия и Турция се нуждаят една от друга във всяка допустима област ", сподели Ердоган в изявлението, наблягайки, че личните му " специфични връзки " с съветския президент Путин се задълбочават.

" Западът не води доста уравновесен метод - има потребност от уравновесен метод към страна като Русия ", сподели Ердоган. " Не сме в миг, в който бихме наложили наказания на Русия, както направи Западът ".

Въпреки участието на страната в НАТО, Анкара ускори икономическите си връзки с Москва от началото на войната, увеличавайки вноса на на ниска цена съветски нефт, натрапен от други европейски страни.

Докато доставя Украйна с филантропична помощ и своите локални дронове Bayraktar, Турция се нарежда като неутрална страна в спора, като е хазаин на поредност от договаряния сред двете страни.

Ердоган също изигра ролята си на медиатор в неотдавна възобновената черноморска договорка за зърно, която разреши на доставките от блокираните пристанища на Украйна да доближат до международния пазар. В тирада в сряда той посочи триумфа на съглашението, описвайки Путин като " безценен другар ".

Въпросът с Русия излезе на напред във времето на президентските избори в Турция, откакто противникът на Ердоган, либерал-демократ, Кемал Кълъчдароглу, предходната седмица упрекна Москва, че има пръст в конспирации и дълбоки имитации, предопределени да настроят гласоподавателите против него.

Тъй като нито един от претендентите не получи нужното болшинство, с цел да завоюва изборите предходната неделя, двамата ще се изправят още веднъж идващия уикенд. Въпреки това, защото Ердоган е привлякъл повече от 49 % от гласовете, Кълъчдароглу е изправен пред тежка борба, с цел да обърне резултата на две десетилетия настоящ президент.

В изявлението си за СиЕнЕн Ердоган загатна, че е малко евентуално да промени външнополитическата си позиция, в случай че завоюва нов мандат, заявявайки, че неговото опълчване на молбата за участие на Швеция в НАТО ще продължи.

" В момента не сме подготвени за Швеция ", сподели той, " тъй като една страна от НАТО би трябвало да има мощна позиция, когато става дума за битка с тероризма. "

Анкара неведнъж е упреквала Стокхолм, че си затваря очите за членове на неразрешени кюрдски групи, живеещи в заточение в страната, изисквайки от Стокхолм да екстрадира десетки " терористи " назад в Турция като част от съглашението за присъединението й към трансатлантическия боен съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР